Uuden opiskelijan opas / New students guide:

OLTO Uuden opiskelijan opas 2021 (lataa pdf)

OLTO New student’s guide 2021 (download pdf)


Tietoa killasta

Oulun lääketieteen tekniikan opiskelijat ry eli OLTO on vuonna 1993 perustettu ainejärjestö, jonka tehtävänä on toimia lääketieteen tekniikasta kiinnostuneiden opiskelijoiden yhdyslinkkinä Oulun yliopistossa. OLTO pyrkii toiminnallaan ylläpitämään yhteyksiä niin alan yrityksiin ja asiantuntijoihin kuin muihin yliopistoihin ja muissa yliopistossa toimiviin saman alan sisarkiltoihin.

Kiltaan kuuluu noin 300 jäsentä, jotka edustavat poikkeuksellisen laajaa kirjoa opiskelijoita ja valmistuneita osaajia lääketieteellisestä, luonnontieteellisestä ja teknillisestä tiedekunnasta sekä tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta. Killan jäseniä yhdistää kiinnostus käyttää osaamistaan lääketieteen tekniikan sovelluskohteisiin ja syventyä jo opinnoissaan lääketieteen tekniikkaan.

Yhteyksiä muihin alan yrityksiin, kiltoihin ja asiantuntijoihin pyritään ylläpitämään muun muassa osallistumalla alan tapahtumiin (mm. Lääketieteellisen Fysiikan ja Tekniikan päivä eli LFT-päivä) ja seminaareihin. OLTO pyrkii järjestämään myös yritysesittelyjä ja työelämäiltoja, jotta lääketieteen tekniikan yritykset tulisivat tutummiksi alan opiskelijoille. Killan vaalikokous kutsuu killan oltermanniksi yhdeksi vuodeksi kerrallaan Oulun yliopiston opettajan, joka on toimillaan osoittanut aktiivista lääketieteen tekniikan alan kehittämistä ja tukemista. Oltermannin tehtävänä on tukea killan toimintaa sekä toimia yhdyssiteenä killan ja yliopiston henkilökunnan välillä.

OLTOn toiminta on kehittynyt huimasti viime vuosien aikana. OLTO järjestää illanviettoja, liikuntatapahtumia, sitsejä ja muita useita yleisiä tapahtumia, myös yhteistyönä toisten kiltojen kanssa. OLTOn isoin ja hienoin tapahtuma on viiden vuoden välein järjestettävät vuosijuhlat.

OLTO on hyvinvointitekniikan ja lääketieteen tekniikan opiskelijoille ensisijainen ainejärjestö. Kaikki alan opiskelijat ja alasta kiinnostuneet voivat liittyä jäseniksi riippumatta siitä, kuuluuko jo johonkin toiseen ainejärjestöön. Liittyminen on ilmaista. Jäsenille tiedotetaan killan tapahtumista ja muista tärkeistä asioista sähköpostilistan, nettisivujen ja sosiaalisen median kautta.

Kiltahuone

Linnanmaan kiltahuone

OLTOn kiltahuone (HK208) sijaitsee Kemiankadun loppupäässä toisessa kerroksessa. Sinne löytää yleensä helposti kävelemällä Kemiankadun päähän ja sen jälkeen kääntymällä oikealle. Oikealla on ovi, joka vie portaikkoon, ja ei muuta kuin yläkertaan – sitten onkin jo perillä. Kyltit opastavat matkalla! Viime aikoina kiltahuone on ollut kiinni vallitsevan koronatilanteen takia, mutta syksyllä kiltahuoneen ovi olisi jälleen tavoitteena avata.

OLTOn kiltahuone on osa kiltahuonekommuunia, jossa asustavat myös mm. Atlas, Histoni, Valenssi, ESN ja NISO. Kiltojen yhteisessä käytössä ovat keittiö, isompi monitoimihuone ja neuvotteluhuone. Lisäksi kommuunista löytyvät tietenkin wc-tilat. Huoneita voi käyttää opiskeluun, pelailuun tai muuten vain hengailuun. Monitoimihuoneessa on paljon sohvia löhöilyä varten sekä kiltojen yhteisomistuksessa oleva videotykki, jota käytetään killan tilaisuuksissa, kuten leffailloissa. Neuvotteluhuoneessa on pöytiä, tuoleja ja tietokoneita aktiivisempaan opiskeluun sekä Darts-taulu. Keittiössä on jääkaappi, mikro, vedenkeitin ja OLTOn oma kahvinkeitin. Huoneiden ovista löytyvät varauslistat, joilla kiltojen hallitukset varaavat huoneita kiltojen yksityiskäyttöön esimerkiksi kokousta tai peli-iltaa varten. Varauslistasta kannattaa aina tarkistaa, ettei huonetta ole varattu toiselle killalle.

OLTOn oma koppi sijaitsee kiltahuonekommuunin käytävän varrella. OLTOn kopissa on iso, melkein puolet huoneesta kattava kulmasohva, naulakko vaatteille, hylly mukeille ja muille tavaroille, sekä kaksi pöytää ja tuoleja. Kiltahuoneelta löytyy myös OLTOn oma mikroaaltouuni. OLTOlla on myös kannettava tietokone vapaasti OLTOlaisten käytettävissä sekä satunnaisia tenttejä paperisessa muodossa ja muuta hyödyllistä materiaalia. Virallinen tenttiarkisto löytyy OLTOn nettisivuilta https://www.olto.fi/arkisto/. Kiltahuoneen ilmoitustaululle toimitetaan killan kokousten esityslistat ja palauteboksin kautta voi laittaa palautetta killan toiminnasta hallitukselle. Mikä tärkeintä, kiltahuoneelta löydät todennäköisesti myös hyvää seuraa!

Lisätietoa voi tiedustella kiltahuonevastaavalta, jonka yhteystiedot löytyvät hallituslistasta killan nettisivuilta.

Tapahtumia

OLTOn omat tapahtumat

Lukuvuoden avajaistapahtuman etkot: Ennen tämä tapahtuma on tunnettu Vulcanaliaetkoina. Tänä vuonna lukuvuoden avajaistapahtuma muuttaa nimeään ja tätä uutta nimeä ei ole vielä julkistettu. Tapahtumaa suunnitellaan järjestettäväksi keskiviikkona 10.9.2021. OLTO järjestää jäsenilleen tähän tapahtumaan oman etkotapahtuman, josta tiedotetaan heti lukuvuoden alussa lisää! Täällä uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan ensimmäistä kertaa vanhempiin kiltalaisiin.

OLTO-info: On lääketieteen tekniikan uusille opiskelijoille sekä lääketieteen tekniikasta kiinnostuneille järjestettävä tapahtuma, jossa Oulun lääketieteen tekniikan opiskelijoiden kilta, killan hallitus ja sen tarjoamat palvelut sekä muu toiminta esitellään. Lisäksi tulevan vuoden tapahtumia käydään läpi. Myös vanhat kiltalaiset ovat tervetulleita, joten tapahtuma toimii hyvänä uusien ja vanhojen OLTOlaisten kohtaamispaikkana. Lisäksi TEKin edustaja esittäytyy.

Alumnitapahtuma: Alumnitapahtumassa opiskelijat ja alumnit eli valmistuneet kohtaavat. Tapahtumasta tiedotetaan myöhemmin.

Syksyn ekskursio: OLTO järjestää syksyllä ekskursion RekomBIOnaatioon, joka on OLTOn ja OLTOn sisarkiltojen eli muiden paikkakuntien biotekniikan alan opiskelijoiden yhteistapahtuma. Tänä vuonna RekomBIOnaatio järjestetään alustavasti 19.-21.11., sekin kannattaa merkata kalenteriin!

OLTOn baaribileet: OLTO järjestää tavallisesti kahdet baaribileet vuosittain – yhdet keväällä ja yhdet syksyllä – joten tänä syksynäkin on tiedossa baaribileet, jos koronatilanne sen sallii.

Muut etkot: OLTO järjestää kiltalaisilleen etkoja omiin baaribileisiin kuin myös vaihtelevasti muihin isoihin tapahtumiin, kuten Laskiaisbileisiin.

Sitsit: OLTO pyrkii järjestämään ainakin kahdet sitsit lukuvuodessa. Näistä tiedotetaan tarkemmin, kun niiden ajankohdat ja ohjelmat selviävät!

Liikuntapäivät: Sporttisia tapahtumia, joissa voidaan pelata esimerkiksi umpihankifutista tai käydä yhdessä Megazonessa! Uusia lajiehdotuksia otetaan aina vastaan.

Hallituskähmintä: Syksyllä järjestettävä tilaisuus, jossa senhetkiset hallituslaiset kertovat omista hallituspesteistään opiskelijoille, joita killan hallitukseen liittyminen kiinnostaisi.

Pikkujoulut: Joulun alla järjestetään perinteiset pikkujoulut. Pikkujouluissa kaikki kiltalaiset pääsevät tonttuilemaan, saunomaan ja tietysti pitämään hauskaa yhdessä! Tarjolla on jouluherkkuja.

Vaalikokous: Koko killan kokous, jossa muun muassa valitaan uusi hallitus ja toimihenkilöt sekä päätetään seuraavan toimikauden toimintasuunnitelmasta, tulo- ja menoarviosta ja kutsutaan oltermanni seuraavalle vuodelle. Vaalikokous pidetään loppusyksystä.

Vuosikokous: Koko killan kokous, jossa esitetään edellisen toimikauden toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä edellisen toimikauden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Pidettävä 1.2.-31.3. välisenä aikana.

LFT-päivät: Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan päivä on alkukeväästä järjestettävä seminaari, joka pidetään joka vuosi eri puolella Suomea. OLTOlla ollut tapana järjestää ekskursio LFT-päiville, ja siellä on aina hurjan kivaa.

Yritysvierailut: Vierailuja alan yrityksiin. Yritys esittelee toimintaansa ja mahdollisesti kierrättää opiskelijoita toimitiloissaan.

Työelämäilta: Tapahtuma, jossa alan yrityksiä on kutsuttu esittelemään toimintaansa esim. kiltahuoneelle. Yleensä aikaa on varattu myös vapaalle keskustelulle kahvittelun lomassa.

Saunaillat: Rentoja illanviettoja, joissa saunotaan yhdessä. Yleensä saunailloissa on myös muutakin aktiviteettiä kuten lauta- tai juomapelien pelaamista.

Leffaillat: Vaihtelevin teemoin pyörivät leffaillat kiltiskommuunin projektorihuoneessa. Leffailloissa pääsee nauttimaan aina hyvästä seurasta kuten myös hyvistä herkuista, jotka OLTO yleensä tarjoaa.

Lautapeli-illat: Pelataan yhdessä erilaisia lautapelejä ja vietetään iltaa. OLTO omistaa useampia lautapelejä ja omat pelit ovat myös tervetulleita.

Haalarimerkkien ompeluillat: Kokoonnutaan yhdessä ompelemaan haalarimerkkejä haalareihin. Ompeluiltoja voidaan järjestää esimerkiksi ennen suuria tapahtumia kuten laskiaista tai vappua jäsenistön toiveiden mukaan.

Wappugrillaus: OLTOlaiset grillaavat yhdessä pallogrillillään teekkareiden Uittojen aikaan Åströmin puistossa.

TAPAHTUMISTA LUODAAN USEIN FACEBOOK-TAPAHTUMA JA NIISTÄ TIEDOTETAAN KILLAN SÄHKÖPOSTILISTALLE SEKÄ WHATSAPP- JA TELEGRAM-RYHMIIN.

Muut tärkeät opiskelijatapahtumat

Vulcanalia: OYY:n järjestämät avajaisbileet kaikille Oulun yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle. Päivällä järjestetään Linnanmaan kampuksella ainejärjestömessut, illalla bileet! Tapahtuma saa vuonna 2021 uuden nimen, joka ilmoitetaan myöhemmin.

Kiltahuonekierros: Uudet opiskelijat kiertävät ryhmissä pienryhmäohjaajien ohjaamina kaikki yliopiston kiltahuoneet läpi. Kiltahuoneilla on ko. killan opiskelijoita esittelemässä kiltaansa ja myymässä haalarimerkkejä. Hyvä tilaisuus ostaa haalarimerkkejä valmiiksi omia haalareita varten!

Fuksisuunnistus: Pienryhmien välillä käytävä rastimuotoinen kilpailu, jonka tarkoitus on kohottaa pienryhmän yhteishenkeä. Kilpailun ohessa tutustutaan muihin fukseihin ja Oulun kaupunkiin. Kisa päättyy yhteiseen illanviettoon, Fuksisuunnistuksen jälkibileisiin. OLTO on perinteisesti osallistunut OLuTin järjestämään fuksisuunnistukseen.

Mallasappro: Syyslukukauden puolessa välissä järjestettävä tapahtuma, jossa tarkoituksena on suorittaa ”tutkinto” juomalla tietty määrä juomia tietyn ajan kuluessa. Tutkintoja on 4 ja suoritettuaan opiskelija saa tutkintoa vastaavan haalarimerkin palkinnoksi. Koko yliopiston yhteinen tapahtuma, jossa opiskelijat kiertävät Oulun keskustassa eri baareja ja kuppiloita. Järjestäjänä Prosessikilta ry.

Abipäivät: Syksyllä yliopiston järjestämä tapahtuma, jossa tutkinto-ohjelmat esitellään abeille. Ständeillä opiskelijat esittelevät omaa alaansa, kuten myös lääketieteen tekniikan opiskelijat.

PESTI-päivät: Keväällä järjestettävä tapahtuma, jossa yliopistolle saapuu eri alojen yrityksiä esittelemään itseään ständeillä abipäivien tapaan. Täältä saattaa irrota kesätyöpaikka!

Speksit: Speksi on interaktiivista musiikki- ja tanssinumeroilla höystettyä opiskelijateatteria. Huutamalla OMSTART voi yleisö vaikuttaa spektaakkelin kulkuun. Oululaisia speksejä ovat TerwaSpeksi ja PahkiSpeksi, muita esim. NääSpeksi (Tampere) ja TeekkariSpeksi (Aalto).

Haalaribileet: Yleensä baarissa järjestettävät bileet, joihin kaikki opiskelijat saapuvat haalareihin pukeutuneena. Bileissä on monesti tapana olla myös jokin teema. Killat järjestävät haalaribileitä ja bileisiin järjestetään yleensä ennakkolipunmyynti yliopistolla. Joskus haalaribileiden paikkana saattaa toimia myös esimerkiksi Teekkaritalo tai Walhalla.

Poikkitieteelliset haalaribileet: Finanssi ry:n kaikille opiskelijoille järjestämät baaribileet.

Laskiainen: Koneteekkareiden järjestämät suuret bileet laskiaistiistaina. Päivä alkaa mäenlaskulla Raksilassa ja huipentuu illan baaribileisiin. Kaikki opiskelijat osallistuvat juhlintaan.

Wappu: Opiskelijoiden Wappu alkaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista vappuaattoa. Bileitä on vähintään viikon ajan ja ne huipentuvat Waatonbileisiin. Erityisesti teekkarit ovat tunnettuja vapunjuhlinnastaan ja esimerkiksi Oulun teekkariyhdistys (OTY) järjestää paljon ohjelmaa vapun aikaan.

Uitot: Teekkarifuksit uitetaan Åströmin puistossa. Uitot ovat perinteinen teekkarimeno.

Lääketieteen tekniikan opiskelu Oulun yliopistossa

Lääketieteen tekniikan maisteriohjelman koulutus annetaan lääketieteellisen tiedekunnan (LTK) ja tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan (TST) yhteistyönä. Maisteriohjelmia on yksi, mutta siihen on kaksi eri hakua, kotimainen haku sekä kansainvälinen haku. Maisteriohjelmassa voi suorittaa joko diplomi-insinöörin (DI, MSc) tutkinnon tai terveystieteiden maisterin (TtM, MHSc) tutkinnon. Lääketieteen tekniikan maisteriohjelmaan (kotimainen) voi hakeutua suoritettuaan soveltuvan tekniikan tai luonnotieteiden kandidaatin (tai maisterin) tutkinnon tai soveltuvan insinöörin (AMK) tutkinnon.

Lääketieteen tekniikan oppiaine vastaa lääketieteellisessä tiedekunnassa myös Hyvinvointitekniikan tutkinto-ohjelmasta. Hyvinvointitekniikan koulutus koostuu kolmivuotisesta kandidaatin ja kaksivuotisesta maisterin tutkinnosta. Ohjelmaan otetaan uusia opiskelijoita enää vain siirtohaun kautta.

Lääketieteen tekniikan voi myös valita sivuaineeksi/syventymiskohteeksi useassa eri kandiohjelmassa.

Tietoa yliopisto-opiskelusta

Päivitetyin ja ajankohtaisin tieto löytyy sivulta http://www.oulu.fi/yliopisto/uudelle-opiskelijalle. Kannattaa lukea sivu läpi ajatuksella ja varmistaa, että opiskelupaikka on vastaanotettu, yliopistoon on ilmoituttu läsnäolevaksi ja OYY:n jäsenmaksu on maksettu. Sivun alareunassa on lisäksi linkkejä muille sivuille, joilla on lisätietoa yliopiston opiskelukäytänteistä, toimeentulosta, hyvinvoinnista ja Oulusta yleensä. Ne ovat myös perehtymisen arvoisia.

Tässä myös linkki opinto-oppaaseen nimeltä Peppi: https://opas.peppi.oulu.fi/fi/index

Tärkeimpiä nettiosoitteita:

    • Tuudo on opiskelijan mobiilisovellus. Tuudon avulla voi käyttää mobiilisti useita yliopiston selainpohjaisia sovelluksia. Tuudon tarkoituksena on helpottaa opiskelijan arkea. Velvoitetta Tuudon käyttöön ei yliopiston puolesta ole.
    • Tuudon kautta toimivat muun muassa seuraavat toiminnot: Opintosuoritukset ja ilmoitukset uusista suorituksista, lukujärjestys, henkilökohtainen opintosuunnitelma ja opintopiste-kertymät, ilmoittautuminen kursseille ja tentteihin, ruokalistat ja bussiaikataulut.
  • O365: http://o365.oulu.fi
    • Yliopiston sähköposti, kannattaa seurata aktiivisesti! Esim. lääketieteen tekniikka infoaa joidenkin kurssien alkamisesta sähköpostilistalla ja joillekin kursseille ilmoittautuminen tapahtuu pelkästään sähköpostin välityksellä.
    • O365:ssa on ilmaiset Microsoft Officen palvelut pilvipalveluna.
  • WebOodi: https://weboodi.oulu.fi
    • Kursseille ja tentteihin ilmoittautuminen tapahtuu pääosin WebOodissa, lukuun ottamatta joitakin lääkiksen kursseja, joille ilmoittaudutaan opintoneuvojan kautta. Weboodista löydät myös opintosuoritukset, suoritusotteet, henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli OodiHOPSin ja palautejärjestelmät. Lisäksi yliopistoon läsnä olevaksi ilmoittautuminen tapahtuu kätevimmin WebOodin kautta. Samalla kannattaa päivittää myös omat yhteystietosi ja tiedonluovutusluvat.

EDELLÄ MAINITTUIHIN PALVELUIHIN KIRJAUDUTAAN YLIOPISTON PAJU-TUNNUKSELLA!

Tutustu lisäksi myös näihin:

Näin pääset alkuun

ASUNTO

Lääketieteen tekniikan tai hyvinvointitekniikan opiskelijana voi iloita – asua voi melkeinpä missä päin Oulua vain, sillä kampukselta toiselle pitää kuitenkin siirtyä, joskus jopa kesken päivän. Moni kuitenkin asuu lähellä toista kampusta, siis joko Linnanmaalla tai Kontinkankaalla, tai keskustassa. Edullisia asumisvaihtoehtoja löytyy esimerkiksi PSOASilta, Sivakalta, OsNalta ja SATOlta. Asuntoja löytyy myös yksityisiltä markkinoilta. Asuntoa kannattaa hakea mahdollisimman nopeasti opiskelupaikan varmistuttua, sillä heinä-elokuussa kysyntä opiskelija-asunnoista on kovinta!

HUONEKALUT JA KODINKONEET

Oulun huonekalu- ja kodinkoneliikkeet sijaitsevat pääosin Limingantullissa (Jysk, Gigantti) ja Taka-Lyötyssä (Asko, Isku, Sotka, Musta Pörssi, Vepsäläinen ym.) sekä Ritaharjussa (Jysk, Masku) ja Kaakkurissa (Verkkokauppa). Lähin IKEA sijaitsee Haaparannalla, noin 130 km pohjoiseen.

Edullisia, käytettyjä huonekaluja löytää kierrätyskeskuksesta (osoite Kurkelantie 2, Värtössä) tai Suomen Punaisen Ristin Kontista (Jääsalontie 12, Limingantullissa). Myös kirpputoreja ja Facebookin Myydään-Ostetaan-Vaihdetaan-Annetaan -palstoja sekä tori.fi-sivustoa kannattaa seurailla.

KULKUYHTEYDET

Oma polkupyörä on Oulussa ehdoton! Oulussa on erinomainen pyörätieverkosto. Hyväksi todettuja pyöräliikkeitä ovat esimerkiksi Pyörä-Suvala, Jussin Pyöräpiste ja Intersport Joutsensilta. Myös edellä mainitut Facebookin MOVA-palstat ja tori.fi pursuavat myytäviä pyöriä.

Yhtä ehdoton kuin toimiva pyörä on myös kunnollinen lukko, sillä Oulussa pyöriä varastetaan todella paljon. Kannattaa siis panostaa siihen.

Oulun joukkoliikenteessä on käytössä Waltti-järjestelmä ja eri matkustusvyöhykkeet. Tavallisimmin opiskelija pärjää A-vyöhykkeen lipulla, joka kattaa alueena Oulun kaupungin, eli molemmat kampuksetkin. Myynnissä on kerta-, vuorokausi-, kausi- ja arvolippuja. Opiskelijalle parhaat vaihtoehdot ovat kausi- ja arvoliput. Arvolippu on bussikortti, jolle voit ladata arvoa haluamasi mukaan. Arvolipulla maksaessa yksi bussimatka (A-vyöhykkeellä) maksaa vuorokauden ajasta riippumatta 2,05€. Bussista ostettu kertalippu maksaa 3,30€ (A-vyöhyke) ja yöllä tuplat.

Kun suunnittelet bussikortin hankintaa, kannattaa käydä lukemassa lisää sivulta http://oulunjoukkoliikenne.fi

Bussireittejä voi etsiä Google Mapsista tai osoitteesta http://jl.oulunliikenne.fi. Jälkimmäisellä busseja voi seurata reaaliajassa sekä pysäkkikohtaisesti. Osalla bussipysäkeistä on reaaliaikaiset näytöt, jossa kerrotaan bussin tämänhetkinen sijainti ja arvioitu saapumisaika.

RUOKAA

Opiskelijahintaista ruokaa saa kaikista Unirestan ja Juveneksen ravintoloista sekä Kontinkankaalla myös Kotkasta (OYS). Saadaksesi alennuksen tulee sinun esittää opiskelijakortti (jos et ole vielä korttia saanut riittää todistukseksi kuitti ylioppilaskunnan jäsenmaksun suorittamisesta, jossa on yliopiston leima). Tavallinen lounas maksaa 2,70€, puuro- ja keittolounas 1,95€, herkkulounas 4,40€ ja erikoisannokset 4,95€. Lääkiksen lähellä sijaitsee OAMK, josta saa ruokaa vielä hippusen halvemmalla. Keskustassa opiskelijaruokaa tarjoavat ravintola Pekuri, ODL:n Katri Antell ja Fazer Amica.

Muita hyviä oululaisia mättöpaikkoja ovat esimerkiksi Kauppuri 5 (kuuluisat burgerit), Olivia, Tuba ja Café Rooster (mahtavat brunssit molemmissa), Amarillo sekä lukemattomat pizzeriat (eli känkkylät).

PARKKIPAIKAT

Sekä lääkiksellä että Linnanmaalla parkkipaikkoja on niukasti, ja väärin parkkeeraamisesta sakotetaan herkästi. Kannattaa siis muistaa laittaa parkkikiekko ja tarpeen mukaan käydä lisäämässä siihen aikaa. Kannattaa myös tarkistaa paikoitusalueet etukäteen ja saapua ajoissa paikoille niin paikan etsimisessä ei tule kiire.

YTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö tarjoaa yliopiston opiskelijoille terveyspalveluita. Palvelu toimii takaisinsoittoperiaatteella, eli jätät heille soittopyynnön ja he soittavat takaisin, kerrot huolesi ja sitten varataan sopiva aika. Aamuisin kiireellisissä tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä klo 8-9. YTHS:n toimipiste sijaitsee Linnanmaalla osoitteessa Yliopistokatu 1 A, aukioloajat ja puhelinnumerot löytyvät netistä: http://yths.fi

KELA

Opintotukea kannattaa muistaa hakea viimeistään siinä kuussa, missä opinnot alkavat, eli tässä tapauksessa syyskuussa. Hakemuksen tekee näppärästi netissä osoitteessa http://kela.fi. Jos käyt töissä opintojen ohella, kannattaa olla tarkkana, etteivät vuositulorajat ylity tai muuten Kela alkaa periä maksamiaan tukikuukausia takaisin! Kelan sivuilta löytyy myös laskuri, jolla voi arvioida, montako tukikuukautta sinulla on vuodessa käytettävänäsi jos tiedät vuositulosi.

Opiskelijat ovat olleet yleisen asumistuen piirissä 1.8.2017 lähtien. Yleistä asumistukea saa myös kesäkuukausilta. Muista siis hakea myös asumistukea hyvissä ajoin! Lisätietoja: http://www.kela.fi/yleinen-asumistuki.

Uuden opiskelijan Sanakirja

A

Akateeminen vartti

Mikäli toisin ei ilmoiteta, luennot alkavat vasta vartin yli ilmoitetun ajan, esimerkiksi 10 alkava luento 10.15. Poikkeuksena lääkis, jossa iltapäivän luennot alkavat tasalta. Alkamisajankohta voidaan myös päättää kurssikohtaisesti.

Alumni

Valmistunut opiskelija.

Assistentti (Assari)

Assistentteja tapaa laskuharjoituksissa. Yliopistolla töissä opiskelujen lomassa tai jopa valmistuneita. Heiltä voi kysellä apua kun oma tietotaito ei riitä.

B

Bumerangi

Takaisin opiskelijalle palautettu harjoitustyö tai työselostus, jossa korjattavaa tai muuta huomautettavaa.

C

Café & Juicebar

Linnanmaalla, Café Hubia vastapäätä sijaitseva smoothie bar, josta saa tuoreita smoothieita.

Café Hub

Ravintola Napan ja vihreiden naulakoiden läheisyydessä sijaitseva kahvila.

D

Dekaani

Tiedekunnan isopomo eli johtaja. Jokaisella tiedekunnalla on omansa.

E

Ekskursio (excu)

Pitkä tai lyhytkin opinto- tai tutustumismatka, esim. yritysvierailu tai vastaava. OLTOn vuosittainen excu LFT-päiville järjestetään helmikuussa ja syksyllä toinen ekskursio suuntautuu RekomBIOnaatioon.

Etkot

Tapahtuma, jossa valmistaudutaan henkisesti illan juhlakoitokseen, kts. Pohjat.

F

Finanssi

Kauppatieteiden opiskelijoiden kilta, tunnettu jokakuisista Poikkitieteellisistä haalaribileistä eli Poikkareista.

Foobar

Ravintola R-oven aulassa Linnanmaalla.

Foodoo

Vanhaa Eläinmuseota vastapäätä oleva ravintola Linnanmaalla.

Fuksi

Yleisnimitys ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille opiskelualasta riippumatta.

Fuksipassi

Fuksipassiin kerätään pisteitä erinäisistä tapahtumista. Eniten pisteitä kerännyt fuksi kruunataan Superfuksiksi Wappuna. OLTOlla fuksipassin tilalta on käytössä Jäsenpassi.

Fuksipiste = Jäsenpassipiste

Fuksipisteet, OLTOlla jäsenpassipisteet, ovat todisteena osasuorituksista, joita uusi terveystieteiden ylioppilas/lääketieteen maisterivaiheen opiskelija kerää fuksivuonnaan/ensimmäisenä vuonnaan kasvaakseen uuteen rooliinsa yliopisto-opiskelijana. Pisteiden keräämisen tarkoituksena on aktivoida opiskelijoita heti alusta asti mukaan sekä killan että koko yliopiston toimintaan.

(OLuTin) Fuksisuunnistus

Pienryhmien välillä käytävä rastimuotoinen kilpailu, jonka tarkoitus on kohottaa pienryhmän yhteishenkeä. Kilpailun ohessa tutustutaan muihin fukseihin ja Oulun kaupunkiin. Kisa päättyy yhteiseen illanviettoon, Fuksisuunnistuksen jälkibileisiin. OLTO on perinteisesti osallistunut OLuTin järjestämään fuksisuunnistukseen.

H

Haalari

Paras ja helpoin bilevaate. Eri alojen opiskelijat voi helposti erottaa toisistaan haalareiden värin ja selän logon perusteella. Joidenkin alojen fuksit saavat haalarit jo syksyllä mutta toiset vasta keväällä. OLTOlla ei ole omia haalareita vaan hyvinvointitekniikan fuksit ja lääketieteen tekniikan maisterivaiheen opiskelijat tilaavat haalarit yhteistilauksena lääketieteen opiskelijoiden kanssa. Haalarit ovat samanlaiset kuin lääkisläisilllä, mutta selän logopainatus on erilainen.

Haalarimerkki

Haalareita voi koristaa niihin ommeltavilla haalarimerkeillä, joita saa erinäisistä tapahtumista ja voi ostaa toisilta killoilta, ainejärjestöiltä ja harrastejärjestöiltä. Yleistä on myös merkkien vaihtelu muiden yliopistojen opiskelijoiden kanssa.

Hallitus

Killan toimeenpaneva elin. Hallitus toimihenkilöineen vastaa killan tapahtumien ym. järjestämisestä. Kuka tahansa kiltalainen voi asettua ehdolle hallituspaikkoihin. Edustajat valitaan vaaleilla pikkujouluaikaan pidettävässä vaalikokouksessa. Pesti on kalenterivuoden mittainen.

Humanisti

Humanistisen tiedekunnan opiskelija.

J

Jatkot

Ravintolasta/bileistä poistumisen/poistamisen jälkeen tapahtuva asunnon tai kämpän (ei välttämättä oman) alkoholijuomavaraston täydellinen tuhoaminen.

Juvenes

Toinen muonittajistamme. Omistaa Linnanmaalla kaikki muut ravintolat paitsi Kastarin.

Jäsenpassi

OLTOlla fuksipassin sijasta käytettävä passi, johon kerätään pisteitä muun muassa erinäisistä tapahtumista. Eniten pisteitä vuoden aikana kerännyt palkitaan Vuoden OLTOlaisena.

Jäynä

Jäynä on käytännön pila, joka tuottaa huvia jäynääjille, jäynättäville ja muille asiasta kuuleville. Teekkareiden perinteitä.

K

Kaarle(nholvi)

Yleinen bilebaari. Oulun hikisin tanssilattia ja legendaariset ikkunalaudat.

Kandi

Eli kandidaatin tutkinnon suorittanut opiskelija. Vaihtoehtoisesti myös viittaa kandityöhön, tuohon 10 opintopisteen rypistykseen, joka naputellaan kolmannen vuoden tienoilla.

Kastari

Linnanmaan hallintorakennuksessa sijaitseva Unirestan ravintola.

Kilta

Ainejärjestö. Melkein jokaisella opiskelualalla on omansa. Järjestää tapahtumia ja toimii tutkinto-ohjelmansa opiskelijoiden yhdyssiteenä.

Kiltahuone (kiltis)

Jokaisella killalla on oma kiltahuoneensa, joissa voi viettää luentojen välistä aikaa tai kokoontua tekemään ryhmätöitä. OLTOn kiltis löytyy huoneesta HK208.

Kontinkangas

Paikka, jossa lääketieteen kampus sijaitsee.

Kotka

OYSin puolella sijaitseva ravintola, josta saa myös opiskelijahintaista ruokaa.

Krapula

Bileitä seuraavan aamun olotila. Krapulan tasot: 1. Pelkää, että kuolee. 2. Toivoo, että kuolee. 3. Pelkää, ettei kuolekaan.

Kyhi

Kiltayhdyshenkilö. Kts TEK.

Kylteri

Kauppatieteen ylioppilas.

Kylymä

Sähkötalossa sijaitseva ravintola Linnanmaalla.

L

Laskiainen

Koneteekkareiden järjestämät suuret bileet talvella. Päivä alkaa mäenlaskulla Raksilassa ja huipentuu illan baaribileisiin.

Laskuharjoitus (laskarit)

Kursseilla järjestettäviä opetushetkiä, joihin saa mennä laskemaan kotitehtäviä ja kysymään apua assareilta. Yleensä vapaaehtoisia mutta erittäin suotavaa olisi käydä.

LFT-päivä

Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan päivä, alkutalvesta järjestettävä seminaari joka pidetään joka vuosi eri puolella Suomea. OLTOlla ollut tapana järjestää excu LFT-päiville, ja siellä on aina hurjan kivaa.

Linnanmaa

Paikka, jossa yliopiston pääkampus (eli kaikki miinus lääkis) sijaitsee.

LTK

Lääketieteellinen tiedekunta

Luento

Se perustavanlaatuinen opetusmuoto, jossa luennoitsija puhuu salin edessä ja opiskelijat kuuntelevat, kirjoittavat muistiinpanoja, tarkistavat mitä on ruuaksi, vastaavat sähköposteihin ja WhatsApp-viesteihin ja koettavat olla nukahtamatta.

Läsnäolopakko

Joillakin kursseilla on pakko olla paikalla, joillakin ei. Riippuu kurssin luonteesta ja kurssin pitäjästä. Yleensä kannattaa kuitenkin pyrkiä käymään luennoilla ja laskuharjoituksissa, sillä se helpottaa tentin läpäisyä kummasti.

M

Medisiina

Lääkiksen opiskelijaravintola. Unirestan.

MIPT

Research unit of Medical Imaging, Physics and Technology = Lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö.

N

Napa

Ravintola Linnanmaalla keskusaulassa, L1-L4 luentosalien läheisyydessä.

Noppa

Opintopiste.

O

OHLK

Oulun hammaslääketieteen kilta ry.

OKKL

Oulun korkeakoululiikunta. Järjestää ryhmäliikuntaa ja erilaisia pelivuoroja opiskelijoille.

OKM

Opetus- ja kulttuuriministeriö, joka on valtioneuvostoon kuuluva ministeriö, jonka toimiala kattaa sivistys-, kulttuuri- ja kirkollisasiat. Sen alaisuudessa toimivat mm. opetushallitus ja ylioppilastutkintolautakunta.

OLK

Oulun lääketieteellinen kilta ry.

OLTO

Oulun lääketieteen tekniikan opiskelijat ry, lääketieteen tekniikasta kiinnostuneiden ainejärjestö, hyvinvointitekniikan opiskelijoiden ensisijainen kilta.

OLuT

Oulun Luonnontieteilijät ry, luonnontieteiden opiskelijoiden kattojärjestö.

Omaope

Omaopettaja on opiskelijan lähiohjaaja, joka tarvittaessa ohjaa opiskelijan hakemaan apua yliopiston tai muiden ohjaustahojen kautta. Hän seuraa opiskelijaryhmänsä etenemistä, ja tarvittaessa antaa tukea opinnoissa ja ohjaa eteenpäin.

OPH

Opetushallitus on valtion virasto, joka vastaa koulutuksen kehittämisestä Suomessa.

Opintoneuvoja

Yksi ohjaustahoista. Auttaa opiskelijoita muun muassa HOPS-asioissa.

Opiskelijakortti

Kuin toiset henkkarit. Oikeuttaa tuntuviin alennuksiin esimerkiksi muonituspisteissä ja joukkoliikenteessä. Tätä tarvitaan myös tenteissä todistamaan henkilöllisyyttä/opiskelijuutta.

Oranssit naulakot                  

Kokoontumispaikka Linnanmaan kampuksen pääväylällä isojen luentosalien L1 ja L4 välissä. Tunnistaa oranssin värisistä naulakoista.

OTY

Oulun Teekkariyhdistys. Oululaisten Teekkarikiltojen kattojärjestö.

OY

Oulun yliopisto.

OYY

Oulun yliopiston ylioppilaskunta. Olet automaattisesti OYY:n jäsen kun opiskelet Oulun yliopistossa Ylioppilaskunnalla on edunvalvonta- ja hallintotehtäviä yliopiston ja jäsenistönsä parissa.

P

Pegasus

Oulun yliopiston pääkirjasto, joka sijaitsee humasnistipäässä. Kurssikirjat ja kaikki muut Linnanmaan lainattavat löytyvät täältä. Myös ryhmätyötiloja ja tietokoneita.

PJ

Puheenjohtaja. Killan puheenjohtaja on näkyvä ja kuuluva persoona, ketä voi lähestyä kiltaa ja kiltatoimintaa koskevissa asioissa.

Pohjat

Yleensä alkoholipitoista juomaa, jota nautitaan ennen varsinaisia bileitä.

PSOAS

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö, kohtuuhintaisia asuntoja yleensä läheltä kouluja.

Pruju

Luennoilla käytetty luentomoniste, joka pysyy kasassa arviolta kolmen ensimmäisen luennon ajan. Sisältää pääpiirteittäin kurssilla käsiteltävät asiat.

PRO

Pienryhmänohjaaja.  Tutoropiskelija, jonka tehtävän on toimia uusien opiskelijoiden eli fuksien opastajana, parhaana kaverina ja varaäitinä/-isänä.

R

Rotuaari

Oulun keskustan kävelykatu. Mukavia kahviloita ja Rotuaarin pallo, tuo tunnettu oululainen tapaamispaikka.

S

Sitsit

Akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita sekä joissain tapauksissa seurataan myös ohjelmaa. Juhlilla on yleensä jokin aihe tai teema.

Speksi

Speksi on interaktiivista musiikki- ja tanssinumeroilla höystettyä opiskelijateatteria. Huutamalla OMSTART voi yleisö vaikuttaa spektaakkelin kulkuun. Oululaisia speksejä ovat TerwaSpeksi ja PahkiSpeksi, muita esim. NääSpeksi (Tampere) ja TeekkariSpeksi (Aalto).

Sporttipassi

Tarra opiskelijakortissa, joka toimii pääsylippuna OKKL:n ryhmäliikuntatunneille ja yhteisille vuoroille. Sillä saa myös alennusta monista kaupungin liikuntapaikoista ja yhteistyökumppaneiden palveluista.

T

Teekkari

Vähintään toisen vuoden tekniikan ylioppilas.

Teekkaritalo

Oulun Teekkariyhdistyksen omistama oma biletalo, jossa järjestetään jos jonkinmoisia pippaloita. Teekkaritalolla pääsee mm. saunomaan ja juomaan peltikattoja! Teekkaritalo sijaitsee Kaijonharjussa (Kalervontie 7) lähellä yliopistoa.

TEK

Tekniikan Akateemiset. Akavalainen ammattiliitto, joka valvoo tekniikan opiskelijoiden sekä diplomi-insinöörien ja arkkitehtien etua. Myös hyvinvointitekniikan opiskelijoiden ensisijainen ammattiliitto.

TellUs

Entinen kirjasto Linnanmaalla, nykyisin muutettu opiskelutiloiksi.

TellUs cafe

TellUksen opiskelutiloissa sijaitseva kahvila.

Tentti

Yleensä kurssin päättävä, joskus jopa aloittava, koettelemus, jossa opiskelijan taitoja arvioidaan.

Toimihenkilö

Hallituksen apukäsiä, joilla on pienempi vastuu killan asioissa.

TST

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta.

Tuudo

Mobiilisovellus, josta löytyy opiskelijoille tärkeät ja hyödylliset palvelut nopeasti ja kätevästi.

U

Uniresta

Toinen muonittajamme.

Uusinta

Enemmän tai vähemmän huonosti mennyttä tenttiä voi tällaisessa tilanteessa käydä korottamassa.

V

Vihreät naulakot

Yleinen kohtaamispaikka Linnanmaan kampuksella, kun 2T-ovesta kävelee sisään ja suuntaa Pääväylää kohti. Tunnusmerkkinä vihreän väriset naulakot ja läheisyydessä notkuvia, kavereitaan odottavia ihmisiä.

Vulcanalia

OYY:n järjestämät lukuvuoden aloitushippalot. Jatkossa tulee kantamaan toista nimeä.

Vuosijuhlasitsit

Juhlallisemmat sitsit, mutta kuitenkin vuosijuhlia arvokkuudessa hieman alempana. Juhlistetaan yleensä killan ei-tasakymppejä tai -vitosia.

Vuosijuhlat

Juhlallisemmat sitsit, joilla riemuitaan killan tmv. pyöreävuotista (tai vähemmän pyöreävuotista) taivalta.

W

Walhalla

Lääkisläisten kiltatalo Hietasaaressa.

Wappu

Vuoden päätapahtuma, noin viikon mittainen juhlarypistys huhtikuun lopulla, joka pitää sisällään toinen toistaan suurempia ja mahtavampia bileitä ja niin paljon hyvää seuraa! Ja juomaa!!!!

Weboodi

Nettisivu, jolta löytyy kurssien aikataulut ja kurssisuoritukset sekä jossa tapahtuu kursseille ilmoittautuminen.

Wesibussi

Wappuna ja Vulcanalian aikaan liikennöivä bilebussi, josta ei menoa puutu! Tuotto menee lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen.

Y

Ylioppilaskunta

Lakisääteinen yliopisto-opiskelijoiden yhteenliittymä, jolla on edunvalvonta- ja hallintotehtäviä yliopiston ja jäsenistönsä parissa.

YKHS

Ystävällinen KaunoHiihtoSeura. Järjestää laskettelureissuja yms.

YTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Parantaa lähes kaikki vaivat.

Ö

Ö–öpinen

Oululainen, arkkarien toimittama Wappulehti.